niedziela, 11 stycznia 2015

Placuszki marchwiowe z twarożkiem

Wracam, uff! :) Po szalonym grudniu i  bardzo długiej przerwie, wracam do pisania. Na dysku czekają zdjęcia do opublikowania i przepisy, którymi chcę się z Wami podzielić. No i po ostatnich kilku zwariowanych tygodniach, może znowu uda mi się spędzać więcej czasu w kuchni, bo przyznam, że tęsknię za tym. 
Dziś podzielę się z Wami genialnym przepisem na marchewkowe placuszki. To kolejny przepis, który gdzieś podpatrzyłam i po prostu musiałam wypróbować :) a teraz za każdym razem już go modyfikuję. Placuszki bez marchewki przypominają amerykańskie pancakes, a jeśli ktoś lubi to może dodać do ciasta zmiksowane banany, albo starte jabłka. Pycha! 
  


Składniki: 
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu 
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka maślanki 
1 jajko
3 łyżki oleju
1,5 szklanki startej marchewki 

kremowy twaróg  
cukier puder
odrobina mleka


Placuszki są genialne na ciepło i na zimno. Robi się je bardzo szybko i są tak łatwe w przygotowaniu, że każdy je będzie potrafił zrobić. Wystarczy połączyć i przemieszać wszystkie suche składniki - mąka, soda, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. 


Do nich należy dodać wszystkie płynne składniki, czyli mleko, maślankę, jajko oraz olej i dokładnie wymieszać łyżką.


Do gotowego ciasta dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Połączenie może zaskakujące, ale placuszki smakują pysznie :) Jeśli chcecie, zamiast marchewki dodajcie banany albo jabłka, o których wspominałam wcześniej. 


Gotowe, dosyć gęste ciasto dużą łyżką wylewam na rozgrzaną patelnię. Ciasto rozpływa się na patelni tylko przez chwilę i formują się placuszki trochę większe niż średnica kubka czy filiżanki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to możecie dosypać do niego jeszcze troszkę mąki. 


Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z twarożkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem pudrem. 



Ja podałam je z gotowym serkiem homogenizowanym i posypałam tartym karmelem i wanilią. Są naprawdę pyszne. Często je robię i za każdym razem są równie smaczne. 


Brak komentarzy: