poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, więc korzystam z tego póki mogę i często te owoce są składnikiem moich wypieków. Tym razem miałam ochotę na delikatne, miękkie i puszyste ciasto z owocami. Zwłaszcza, że nie miałam dużo czasu, a to ciasto robi się dosyć szybko. Truskawkami pachniało w całym mieszkaniu, a ciasto podane z kubkiem mleka było przepyszne. Za sprawdzony przepis dziękuję autorce bloga Moje Wypieki :)


Składniki (na blaszkę 22x32 cm):
160 ml oleju (ok. 2/3 szklanki)
1 szklanka drobnego cukru
1 jajko
sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka
60 dkg jogurtu greckiego
50 dkg mąki pszennej (3 szklanki)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60-70 dkg truskawek


Najlepiej wszystkie składniki wyjąć sobie wcześniej z lodówki, bo ważne żeby miały temperaturę pokojową. Ciasto nie jest skomplikowane. Tak naprawdę niepotrzebny jest nawet mikser. Ja wszystko dokładnie wymieszałam rózgą. Mąkę i sodę przesiałam i odstawiłam. Do dużej miski wlałam olej, dodałam cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny i mieszałam, aż wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie dodałam jogurt, ponownie wymieszałam i do masy na sam koniec wsypałam mąkę z sodą. Ciasto jest gęste i czasem wygląda, jakby było zwarzone. Absolutnie się tym nie przejmujcie, tak ma być :)



Truskawki umyłam, oszypułkowałam i pokroiłam na połówki. Blachę do pieczenia można wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Ja jednak wysmarowałam ją masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam ciasto, wyrównałam i na jego wierzchu wyłożyłam truskawki przekrojoną częścią do góry.



Piekłam w temperaturze 160 stopni (góra-dół) przez ok. 50 minut.


Ciasto po upieczeniu wystudziłam, a przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

Anonimowy pisze...

O, już doczytalam :)

Kusia pisze...

Zawsze staram się podawać wymiary blaszek czy tortownic, bo wiem, że każdy może mieć inne w domu. Gdybym jednak zapomniała, to proszę się upominać :)

Anonimowy pisze...

Ciasto wyszło mi troszkę glinkowate. Czy takie powinno być?

Kusia pisze...

Hmm czy glinkowate? Mi wyszło dosyć puszyste, ale po ściśnięciu "nie wstawało" tak szybko, więc jeśli to masz na myśli, to tak powinno być :) Na pewno to ciasto nie będzie suche, bo zawiera sporo tłuszczu.
Mam nadzieję, że mimo wszystko smakowało :)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis, ciasto wyszło fenomenalne :) dopóki są truskawki robię je, bo wszystkim smakuje ;) potem może z malinami? czekam na następne propozycje i pozdrawiam cieplusieńko! :)

Kusia pisze...

Oczywiście - można też z malinami albo jagodami. A jak kończą się owoce sezonowe, to zawsze można takie ciacho zrobić z brzoskwiniami z puszki. Też będzie smaczne :)