poniedziałek, 5 maja 2014

Lody bananowe

Nigdy nie robiłam w domu lodów. Zawsze wolałam kupić gotowe. Tym razem jednak spróbowałam i choć nie zachwyciły jakoś szczególnie, to były smaczne i na pewno warto takie robić, bo z pewnością są zdrowsze niż te ze sklepów. 



Składniki: 

3-4 banany
sok z cytryny
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
0,5 szklanki mleka
2 łyżki śmietany 12-18%

Banalnie prosty przepis. Wystarczy pokroić banany w talarki, skropić lekko sokiem z cytryny i włożyć do zamrażarki, żeby się mocno schłodziły. Nie zamrażajcie ich jednak, bo potem ciężko Wam będzie je rozdrobnić. 

Schłodzone banany, pół szklanki mleka, 2 łyżki śmietany, cukier i cynamon wrzuciłam do miski blendera i wszystko mieszałam, aż masa miała jednolitą konsystencję. Wyłożyłam do miseczki i wstawiłam do zamrażarki. Po godzinie lody były gotowe!

Polałam je sosem czekoladowym i posypałam cukrem cynamonowym.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Trzeba wypróbować dopóki cynamon nie jest nielegalny :)

Kusia pisze...

A ma kiedyś być nielegalny? :) Proszę pamiętać, żeby nie zamrozić bananów, a dobrze je schłodzić, tak żeby były nada w miarę miękkie.

Anonimowy pisze...

Kolejny ciekawy przepis, który chętnie wypróbuję.

Anonimowy pisze...

Rewelacja. Ja podałam z ciepłym dżemem truskawkowym bo akurat robiłam domowe przetwory. Ogromną zaletą tych lodów jest minimalna ilość cukru i tłuszczu, co bardzo mnie cieszy ponieważ mam dwójkę maluchów - łasuchów. Świetny blog.

Kusia pisze...

Bardzo dziękuję :) Cieszę się, że lody smakowały małym łasuchom. Mam nadzieję, że kolejne przepisy też przypadną im do gustu. Wkrótce opublikuję m.in. proste ciasto truskawkowe z masą z kaszy manny, a w kolejce czekają też babeczki jajeczne. Zachęcam więc do zaglądania do mnie :) Pozdrawiam!