Koniec lata to idealny czas na przetwory z warzyw i owoców, na które właśnie trwa sezon. Dla mnie to czas pysznych, pożywnych zup, na które w gorące, letnie dni nie ma się takiej ochoty. Teraz jednak dzień powoli będzie się robił krótszy, wieczory chłodniejsze. Dlatego kolorowe i zdrowe kremy warzywne na moim stole będą pojawiały się coraz częściej. Dziś krem z dyni w pięknym kolorze!
Składniki:
60-70 dkg dyni obranej ze skóry
2 marchewki
1 pietruszka
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 kromki chleba
oliwa
majeranek
natka pietruszki (do dekoracji)
Zupa jedyna w swoim rodzaju, jedna z moich ulubionych. Delikatny, lekko słodki smak, piękny, pomarańczowy kolor i do tego grzanki z majerankiem... Pyszności :)
Jak zrobić? Właściwie zupa nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Wszystkie warzywa należy obrać i skroić w drobne kawałki - kostkę, paski - jak Wam wygodnie. Do garnka wrzucacie najpierw marchewkę i pietruszkę - potrzebują trochę dłuższego gotowania niż dynia. Ja zalałam je bulionem na równi z warzywami i gotowałam ok. 7-8 minut. Po tym czasie dosypałam skrojoną w kostkę dynię, którą wcześniej obrałam ze skóry i usunęłam z niej watowatą, białą część. Warzywa doprawiłam solą, pieprzem, dosypałam suszonego majeranku. Wlałam pozostały bulion i uzupełniłam wodą, tak żeby płynu w garnku było ok. 1 cm nad warzywami.
Wszystko gotowałam na "wolnym ogniu" ok. 20-25 minut. Kiedy warzywa były miękkie, zmiksowałam je na gładką masę. Dodałam koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku, dosypałam szczyptę gałki muszkatołowej i gotowałam jeszcze kilka minut. Marchewka i koncentrat pomidorowy oprócz smaku dodają także pięknego koloru zupie.
W tym czasie odkroiłam skórki od kromek chleba. Miękki środek pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oliwy, wsypałam na nią chleb i oprószyłam go solą i majerankiem. Mieszając chwilę, mocno przyrumieniłam grzanki.
Krem podałam z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Wy możecie podać zupę także z kleksem śmietany albo z octem balsamicznym i podsmażoną szynką parmeńską.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz