wtorek, 15 kwietnia 2014

Roladki schabowe ze szpinakiem i masłem

Tak dawno tu nie zaglądałam, że sama jestem tym zaskoczona. Dużo pracy, niewiele czasu i nie w głowie było mi fotografowanie tego, co gotuję. Ostatnio nawet w niedzielę nie spędziłam w kuchni tyle czasu, ile bym chciała. Dlatego na obiad zrobiłam bardzo smaczne i bardzo szybkie w wykonaniu roladki schabowe. Podałam je z surówką z pora i marchwi.




Składniki:
Roladki
4 plastry schabu
szpinak (może być świeży albo mrożony)
masło
bułka tarta
1 jajko 
sól, pieprz, majeranek

Surówka
1 duży por
2 średnie marchewki
majonez
sól, pieprz

Zaczęłam od szpinaku. Świeży należy umyć, lekko posiekać i dusić przyprawiony na maśle. Ja wykorzystałam 1/4 opakowania szpinaku mrożonego. Kostkę szpinaku wrzuciłam do rondelka z roztopionym masłem i zostawiłam je na "wolnym" ogniu na kilkanaście minut. W tym czasie zajęłam się mięsem. Umyłam, oczyściłam je i potraktowałam tłuczkiem :) Nie przepadam za "tłuścinkami" w mięsie, więc je odkroiłam. Niektórzy je wyrzucają, ale można je zamrozić a potem zmielić razem z mięsem na kotlety mielone. Schab posoliłam, przyprawiłam pieprzem i majerankiem z obu stron i odstawiłam. Szpinak mocno zredukowałam - chodzi o to, żeby było w nim jak najmniej wody. Wtedy nie wypłynie nam ze zwiniętych roladek. Obrałam w międzyczasie ziemniaki i wstawiłam do gotowania. 

Ciepły szpinak rozsmarowałam na kotletach, położyłam na nim plasterek masła i zwinęłam roladki. Delikatnie obtoczyłam je w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce.


Smażyłam na oleju, a kiedy przyrumieniły się lekko z każdej strony, przykryłam patelnię przykrywką i roladki dusiły się na "wolnym" ogniu jeszcze przez kilkanaście minut. 


Pora umyłam, pokroiłam w półksiężyce i sparzyłam wrzątkiem. Dzięki temu por nie jest taki szczypiący i ostry. Dwie obrane marchewki starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam dużą, czubatą łyżkę majonezu. Wszystko wymieszałam, dodałam soli i pieprzu.



Roladki podałam z ziemniakami i surówką z pora. Jeśli jednak nie należy ona do Waszych ulubionych, roladki możecie podać także z duszonymi pieczarkami, marchewką z groszkiem albo z mizerią. 

Brak komentarzy: