poniedziałek, 8 września 2014

Kawa mrożona - ciekawy sposób

Wczoraj było tak cieplutko, że część dnia spędziłam w ogródku popijając kawkę :) Z racji wysokich temperatur delektowałam się kawą mrożoną z cynamonem :) Nie musiałam bawić się w zaparzanie kawy i studzenie jej. Miałam gotowe kawowe kostki lodu w zamrażarce, które można zalać zimnym mlekiem, albo gorącą wodą. Jak to przygotować? Wystarczy zaparzyć mocną esencję z kawy i ją zamrozić :) 

Składniki:
kawa rozpuszczalna creme, choć może być każda inna
cukier 
cynamon albo jeszcze lepiej cukier cynamonowy 
mleko 
woda

Przygotowanie kawy to żadna filozofia :) Po prostu zagotowałam wodę i zaparzyłam nią 7 czubatych łyżeczek kawy w jednej szklance. Kawę osłodziłam dużą ilością cukru - była właściwie mocno przesłodzona. 


 Wystudzoną kawę rozlałam do foremek na lód i zamroziłam. Gotowe kostki kawowe wystarczy potem wrzucić do zamykanego pojemnika na żywność i przechowywać w zamrażarce. 


Kostki kawy można zalać zimnym mlekiem, dodać owocowy syrop, bitą śmietanę i gotowe. Ja do mojej kawki dosypałam tylko cukru cynamonowego - to taka szybka wersja., ale smakowała wybornie! 


Wypróbujcie ten sposób. Dzięki niemu nie będziecie musieli przygotowywać kawy za każdym razem, kiedy będziecie mieli na nią ochotę. Wystarczy, że sięgniecie po prostu po kostki kawy do zamrażarki :)

Brak komentarzy: