niedziela, 22 marca 2015

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie bardzo lubię. Nie tylko ze względu na ich smak. Można je szybko przygotować, nawet rano przed pracą. To też dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Najczęściej jednak robię je w weekend, bo najlepiej smakują, kiedy jemy je razem z mężem, rozmawiamy nigdzie się nie spiesząc i popijamy przy tym aromatyczną kawę :)

Składniki:
3-4 bułki 
2 jajka
pół szklanki mleka
2 duże łyżki gęstego jogurtu
szczypta cukru waniliowego 
pół łyżeczki cukru pudru

serek waniliowy, miód, dżem - wedle uznania

Jajka z mlekiem i cukrem dokładnie mieszam. Dodaję jeszcze jogurt, płynna masa jest wtedy delikatniejsza. Bułki kroję na mniejsze kawałki i każdą po kolei obtaczam w jajecznej masie.



Tak obtoczone pieczywo smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Ważne, żeby tosty się przyrumieniły. Wtedy są gotowe. Ja tosty mocniej przypiekam, są wtedy bardziej chrupiące. 

Podaję je polane miodem, posmarowane dżemem o ulubionym smaku, albo tak, jak tym razem - z serkiem homogenizowanym i mielonym karmelem i wanilią. 


To śniadanie, które zawsze smakuje. Jeśli chcecie, możecie do masy jajecznej zamiast cukru dodać pikantnych przypraw i soli, a tosty podawać z twarogiem i szczypiorkiem, albo wędliną i np. sosem tatarskim :)


Brak komentarzy: